Информация за Пролом баня

Пролом баня е село с малко над 100 жители в Южна Сърбия. Интересно е, че в селото е разположен големият балнеолечебен комплекс Радан, който разполага с над 200 стаи и през по-голямата част от годината има повече посетители, отколкото са жителите на селото. Причината за това са минералните извори на Пролом баня, от които водата извира с температура между 26 и 32 градуса.

Славата за лековитите минерални води на селото се разнася в годините след Първата световна война, а през 60-те години на XX в. е изграден и хотелския балнеолечебен комплекс Радан. Смята се, че водите на Пролом баня имат благоприятен ефект при ревматизъм, заболявания на кръвоносната система, кожни болести и проблеми с бъбреците. Водата от Пролом баня освен за балнеолечебни процедури е подходяща и за пиене и от 1989 г. насам се бутилира и се продава из цяла Сърбия. Характерно за Проломската вода е високата алкалност и ниска минерализираност.

Селото е разположено в планинска област на около 600 м. надморска височина и съответно в околностите има много възможности за разходка сред дива природа и чист въздух. На хълма срещу селото и срещу хотел Радан, може да видите църквата „Свето Преображение Господне“. На 2-3 км. от селото се намира църквата „Лазарица“, построена в края на XIX в. и посветена на светия сръбски княз Лазар, загинал в битка с турците през 1389 г. на Косово поле. На около 30 км. южно от Пролом баня пък може да посетите природния феномен „Джавола варош“ или в превод „Дяволският град“ – представлява множество от скални пирамиди, които са особено красиви по залез, когато ги огряват последните слънчеви лъчи.
Местоположение на Пролом баня
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах