Информация за Рибарска баня

Рибарска баня е село в Южна Сърбия с близо 300 жители прочуто с лековитите си минерални води още от древни времена. Рибарска баня се гордее с това, че курортното село е било посетено от всички короновани князе и крале на Сърбия след освобождението и от турска власт. Заради това селото си е спечелило прозвището „Кралската баня“.

Римляните са били първите, които са открили ценните свойства на водата и през IV в. на мястото на днешното село е функционирала римска баня. По-късно по времето на сръбския княз Лазар, местни рибари преоткрили минералните извори и от там идва и името на селото. Легендата гласи, че жената на княза – княгиня Милица, често посещавала изворите на Рибарска баня, благодарение на което поддържала своята красота. След падането на района под турска власт, бил изграден турски хамам в Рибарска баня. След освобождението на Сърбия, на мястото на турския хамам през 1952 г. била изградена нова модерна за времето си баня по заповед на княз Александър Караджордевич. Истинският разцвет на Рибарска баня като курорт започва обаче в началото на XX в., когато Петър I Караджорджевич заповядва изграждането на няколко туристически вили с общ капацитет 200 легла. Също така е изградена канализация, уреден е паркът на селото и е прокаран голям път до там. През 1967 г. е изграден балнеолечебният комплекс, който днес представлява „Специална болница за рехабилитация Рибарска баня“.

Курортното село се намира на 540 м. над морското равнище и е заобиколено от планини, които предлагат възможности за съчетаване на балнеотуризма с разходка сред природа и чист въздух. През селото минава река Рибарска. Балнео курорта разполага с 6 извора с температура между 25 и 41,5 градуса. Рибарска баня е разположена по средата между Ниш и някогашната столица на княз Лазар – Крушевац, което дава възможност за посещение и на тези градове.
Местоположение на Рибарска баня
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах