Информация за Сокобаня

Сокобаня е малък СПА курорт, разположен в Източна Сърбия. Населението на града е около 8 хиляди души. През града тече река Моравица, която извира на около 10 км. източно от Сокобаня, а на 30 км. югозападно от града Моравица се влива в река Южна Морава.

Градът съществува още от римско време, като именно римляните са били първите откриватели на минералните води на това място. Римското име на курорта е било Балнеа, а в последствие града е сменил още няколко славянски имена – Велика Баня, Алексиначка баня и Сокол баня. Останки от някогашните римски бани, които са били използвани и по турско време може да бъдат видени в центъра на днешния град.

В близост до град пък може да посетите останките и от крепостта Соко Град, разположени на 2 км. от днешната Сокобаня. Крепостта е била построена от византийския император Юстиниан I, а по време на Първото българско царство VII – XI в. е била под български контрол.

Историята на града, като модерен СПА курорт започва през 30-те години на XIX в. Тогава по покана на сръбския княз Милош Обренович, на посещение в Сърбия идва австрийският геолог барон Хердер, който изследва минералните води на Сърбия и отличава водите на Сокобаня, като особено лековити. Тогава по заповед на княза е построен първия балнеолечебен медицински център в града.

Днешно време градчето е един от най-популярните СПА курорти на Сърбия с голям и цветен градски парк в центъра. В близост до парка също може да видите и църквата от края на XIX в. „Свето Преображение Господно“.
Местоположение на Сокобаня
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах