Информация за Суботица

Суботица е един от големите сръбски градове с население около 100 хиляди души. Намира се в само на 10 км. от границата с Унгария, в област Войводина.

Градът е възникнал, като част от Унгарското кралство, но с голямо славянско население още по това време – първите сведения са от края на XIV в., когато е носил името Забатка – думата е със славянски произход , по името на традиционните къщи с остри покриви, наредени една до друга като зъби. Унгарският вариант на името пък е Сабадка – в превод значи „свободен град“. В последствие градът е прекръстен в чест на Хабсбургската императрица Мария Тереза - Мария Терезияполис. Сегашното си име Суботица получава след края на Първата световна война, когато преминава във владение на Кралството на Сърби, Хървати и Словенци (по-късно Югославия).

Повечето забележителности в града са свързани с неговия най-голям разцвет XIX и началото на XX в. – част е от Австро-Унгарската империя. Шедьоврите в града са изпълнени в характерния за началото на XX в. Арт Нуво стил, като архитекти са двама унгарци от Будапеща – Марсел Комор и Дежо Якаб. Тяхно дело е Кметството на града с кулата висока 76 м., а също така и голямата Синагога от 1902 г. В близост до Синагогата се намира и градския пазар, на който може да закупите месо и млечни продукти с високо качество, но на достъпни цени. Други сгради в Арт Нуво стил са Градският музей и дворецът Райчле – някога дом на известния архитект Ференц Рейчле, а днес Галерия за модерно изкуство. Внимание заслужава и католическата катедрала „Св. Тереза от Авил“, построена в края на XVIII в. в стил Барок. Друга красива сграда в Нео-Бароков стил е гимназията от XIX в. „Светозар Маркович“. Най-старата запазена сграда в града пък е Францисканската църква „Св. Архангел Михаил“ – построена началото на XVIII в. на мястото на някогашната крепост на града.

Всички тези архитектурни паметници от различни епохи се намират в самия център на града, където разбира се има и множество магазини и заведения. И днес близо 1/3 от населението на града е с унгарски произход и говори унгарски език, така че в Суботица може да опитате и традиционна унгарска кухня, а не липсват и унгарски магазини. В покрайнините на града се намира Паличкото езеро – известен СПА курорт още от XIX в. с голям и приятен за разходка парк на брега на езерото. Към курорта има и Зоологическа градина с над 60 вида животни.
Местоположение на Суботица
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах