Информация за Власинско езеро

Власинското езеро се намира в южната част на Сърбия, съвсем близо до границата с България – на около 20 км. от КПП Стрезимировци. Езерото всъщност представлява изкуствено създаден водоем чрез изграждането на преградна стена през 1947 г. Преди това на мястото на днешното езеро е имало много по-малко по размери торфено тресавище, чието име е било Власинско блато. Площта на езерото е около 15 000 кв. м., а максималната дълбочина достига 34 м. Разположено е на 1210 м. над морското равнище.

В днешното езеро има два постоянни острова – Дуги Дел и Стратория и множество от така наречените плаващи острови. Тези плаващи острови всъщност представляват парчета торф откъснати от сушата при повишаването на водата, които се носят из езерото подобно на лодки. Дебелината им достига няколко метра и често върху тях има богата растителност. Най-популярният от плаващите острови е кръстен от местните „Моби Дик“, поради приликата му с огромния бял кит от едноименния роман. Най-добре може да видите природния феномен на плаващите острови, ако посетите езерото през пролетта, когато е най-пълноводно.

Заради богатото си биоразнообразие от растителни и животински видове, през 2006 г. Власинско езеро е обявено за природен резерват, а в днешно време е популярна туристическа дестинация за любителите на дивата природа и риболова. Едно от интересните растения, което се среща в Сърбия само около езерото е Кръглолистна Росянка – хищно растение, което се храни с малки насекоми. По-интересни птици, които гнездят в района са Сива чапла, Качулата потапница и Корморан.

В близост до езерото има няколко хотелчета, но повечето от нощуващите по бреговете предпочитат дивото къмпингуване. Освен отлични условия за риболов, езерото предлага допълнителни атракции като лодки, джетове и водни колела, а в ресторантите по бреговете на езерото може да се насладите на традиционната сръбска кухня – плескавици, ущипци, вешалици и т.н. Повечето заведения приемат плащане и в български левове.
Местоположение на Власинско езеро
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах