Информация за Върнячка баня

Върнячка баня е най-големият и най-известен СПА курорт в Сърбия. Разположен е в централната част на страната и населението на града е около 10 хиляди души. През града минава река Върнячка, която скоро след това се влива в р. Западна Морава.

На територията на града има 7 минерални извори с различна температура – най-студеният е 17 градуса (извор – Снежник), а най-топлият е точно с температурата на човешкото тяло 36,5 градуса (извор – Топла вода). Върнячка баня е разположена в котловината между две планини – на север са Гледачките планини, а на юг е планината Гоч, по чието име е наречен и талисманът на града – врабчето Гочко.

Някога на мястото на днешния град е имало римски бани, но през Средновековието и последващите епохи липсват следи от обитаване. Днешният град възниква през XIX в. В средата на века тогавашния княз на сърбите Милош Обренович кани чешкия геолог барон Хердер на обиколка в Сърбия, за да оцени стойността на минералните и води. Баронът е впечатлен от изворите, които намира край село Врънци и сравнява лековитите свойства на водата с тези на изворите в Карлови вари. Тогава започва употребата на водата за лечебни цели и постепенно се заражда курорта Върнячка баня.

Днес в курорта може да видите множество запазени богаташки вили от края на XIX и началото на XX в. Първата построена такава вила и най-впечатляваща е дворецът на генерал Йован Белимаркович, който днес служи за сграда на Градския музей, входът за който е безплатен. Градът разполага и с голям и добре поддържан парк, в който може да видите интересни цветя и растения, включително и японска градина. Край всеки извор пък е изградена колонада, така че посетителите да могат да се възползват от минералната вода дори и в лошо време.

Разбира се, в курорта има множество хотели от различен клас – от скромни стаи и апартаментчета под наем до луксозни СПА комплекси с множество екстри. Ресторантите предлагат вкусна местна кухня, а нощните заведения работят до ранни зори.
Местоположение на Врънячка баня
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах