Информация за Вършац

Град Вършац е разположен в Северозападната част на Сърбия, в област Банат и в близост до границата с Румъния (15 км.). Населението на града е около 35 хиляди души. Не е ясно кога точно е възникнал град Вършац, но със сигурност знаем, че града е съществувал вече в началото на XV в. Предполага се, че е бил основан от сръбски заселници на територията на тогавашното Унгарско кралство.

Днес града е важен икономически център с добре развито земеделие. Във Вършац се намира и централата на най-голямата сръбска фармацевтична компания – Хемофарм. Също така градът е известен в цяла Сърбия с производството на първокачествено вино. Най-известната винарна от града носи името Виник.

Най-голямата забележителност на града е Замъкът на Вършац, който се намира на хълм в близост до града и е датиран в средата на XV в. Градът също така има множество запазени красиви сгради от времето на Австрийската власт над областта (1716 – 1918 г.). Такива са например сградата на Кметството, Старата аптека и Католическата катедрала построена 1863 г. В града още може да посетите Градския музей и православната църква „Св. Никола“.
Местоположение на Вършац
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах