Информация за Зайчар

Зайчар е град в Източна Сърбия, в близост до границата с България - на 20 км. източно от града е КПП Връшка чука. Населението на сръбския град е около 45 хиляди души. През града минава река Църни Тимок, която малко след Зайчар се слива с р. Бели Тимок и общо двата притока образуват р. Тимок, която пък се влива в р. Дунав там, където се събират границите на Сърбия, Румъния и България.

Данни за съществуването на града има от средата на XV в., когато е бил част от Османската империя, а населението на града е било предимно българско. Зайчар е част от възстановената сръбска държава от 1833 г., когато е присъединен към възстановената сръбска държава по силата на Одринския мирен договор, след Руско-турската война от 1828-1829 г.

Основна забележителност, която се намира в околностите на Зайчар (на 11 км. западно от града), са останките от римския град Felix Romuliana. Градът е построен по поръчка на император Галерий в края на III и началото на IV в. и е кръстен на неговата майка – Ромула. Археологическият комплекс включва останки както от двореца на императора с красиви и добре запазени мозайки, така и от неговата гробница.

В самия град може да видите няколко по-интересни стари сгради от края на XIX и началото на XX в., като например сградата на Общината, градските театър и музей. В музея на град Зайчар са изложени около 17 000 предмета на тема археология, история, етнография и изкуство. Зайчар разполага и с голям парк, в който се намират градския стадион и хиподрумът.
Местоположение на Зайчар
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах