Информация за Зренянин

Град Зренянин се намира в източната част на област Войводина, Сърбия, на 60 км. от границата с Румъния. Градът е 6-ти по население в страната с около 80 хиляди жители. През града минава река Бега, която малко след Зренянин се влива в река Тиса.

Градът е кръстен на Жарко Зренянин – един от лидерите на местните партизани, загинал по време на сраженията с окупационните сили на Хитлеристка Германия. Старото унгарско име на града е било Бечкерек, а в периода 1935 до 1946 г. се е наричал Петровград, по името на Сръбския цар Петър I. Смята се, че градът е основан от унгарски благородник на име Имре Бечей през XIV в. През XVI в. градът е превзет от Османската империя, а през XVIII в. става част от владенията на Австийската империя на Хабсбургите. След края на Първата световна война остава във владенията на Югославия и по-късно Сърбия.

Благодарение на своята история, градът може да предложи на своите посетители чудесно запазени архитектурни и исторически паметници, най-вече от епохата на Австрийското властване в града. Впечатляващи сгради от XIX в. в Австрийски барок и неоренесанс са Кметството, Театърът, Съдебната палата, католическата катедрала „Св. Йоан Непомуцки”, православната църква „Успение Богородично” и др. Главният площад на града се нарича „Слобода” и е подходящо място за начало на всяка туристическа обиколка, в близост за повечето интересни сгради и забележителности. Централната улица на града – „Крал Александър I” е пълна с кафенета и ресторанти, а също така е правилното място, ако искате да разгледате и напазарувате от местните магазини.
Местоположение на Зренянин
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах