Информация за Банска Бистрица

Банска Бистрица е планински курорт в Централна Словакия, разположен в планинската верига Татри. Населението на града е около 80 хиляди души, като в града река Бистрица се влива в р. Хрон.

Още от древността градът е бил важен миньорски център – в близо до Банска Бистрица се е добивал металът мед. Градът възниква, като част от Унгарското кралство. След Първата Световна война е част от Чехословакия, а от 1993 г. – от независима Словакия. Името на града е свързано с неговия миньорски произход, на Словашки език „бана“ означавам мина, а Бистрица е името на реката, около която се е зародил града.

Повечето от туристическите забележителности в града са концентрирани около главния площад „Словенско национално въстание“. Площадът е изпълнен с цветя, малки кафенета и заведения. На самия площад основни забележителности са Часовниковата кула на Банска Бистрица – построена през XVI в., Чумната колона на Богородица от XVIII в. и католическата катедрала „Св. Франциска Ксавиер“ също от XVIII в. На площада още може да видите и голям черен обелиск – паметник в чест на съветските войници, загинали при освобождението на града от фашистките сили през 1945 г. Останалите сгради на площада и в близост до него също привличат погледите на туристите, тъй като са стари сгради в Готически, Бароков и Ренесансов стил, някога принадлежали на заможни търговци от града.

Други две забележителности извън главния площад са музеят на Словенското национално въстание и Градският замък. Музеят съхранява голяма военна колекция, която включва танкове, самолети и артилерия от времето на Втората световна война. От някогашното укрепление на града до днес са запазени укрепената кула, три бастиона и част от стените. В днешно време в замъка се помещава галерия за съвременно словашко изкуство.
Местоположение на Банска Бистрица
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах