Информация за Кошице

Кошице е вторият по големина град в Словакия с население от близо 240 хиляди души. Разположен е в източния край на страната, като през града минава река Хорнад. През 2013 г. Кошице е носител на званието Европейска столица на културата.

За съществуването на града има данни от началото на XIII в., когато е носил името Каса и е бил част от Унгарското кралство. По-голяма важност градът придобива през XIV в., а през XV в. е бил вторият по-големина град в Унгарското кралство, след столицата Буда. След края на Първата световна война, градът става част от новосформираната Чехословашка държава.

Кошице има много добре запазен стар град, който всъщност е най-големият запазен исторически градски център в Словакия. В града се намира и най-голямата църква в страната – катедралата „Св. Елизабет“, строежът на която е продължил от втората половина на XIV в. до началото на XVI в. Пред църквата е построен и малък, но също много красив параклис, посветен на „Св. Михаил“. От другата страна на катедралата пък се намира Градската кула камбанария от края на XIV в., която е служела за известяване на важни събития, пожари или приближаването на вражеска армия към града.

Друга главна забележителност е сградата на Народния театър в Кошице, разположена на 200 м. северно от катедралата. Кошице има голяма пешеходна улица, на която освен катедралата и Народният театър може да видите богаташки дворци и старинни къщи, а също така и изобилие от ресторанти, кафенета и магазини. В Кошице се намира и Източнословашкия музей, основан още преди страната да получи независимост през 1872 г. Музеят може да откриете в северния край на главната улица.
Местоположение на Кошице
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах