Инфорамция за Липтовски Микулаш

Липтовски Микулаш е курортен град в северната част на Словакия. Разположен е на течението на река Вах, край язовира Липтовска Мара. На юг от града се намира Националния природен парк Ниски Татри, част от планинската верига на Татрите.

Първите сведения за съществуването на града са от втората половина на XIII в. През следващите векове Микулаш се превръща във важен занаятчийски и търговски център, като в града е имало множество гилдии и сдружения на кожари, ковачи, обущари и др. През XIX в. градът е бил голям възрожденски център на словашката общност в Австро-Унгарската империя, като именно в Микулаш през 1830 г. е открит първият словашки театър.

Центъра на града представлява привлекателна дестинация за любителите на културния туризъм, докато планинския район на юг от града привлича привържениците на природната красота. Главна забележителност в града е църквата „Св. Микулаш“ от края на XIII в., която е съпътствала града през цялото му съществуване и естествено е разположена на главния Площад на Освободителите. На площада са още Областната управа и паметникът на Янко Крал – словашки поет и възрожденец от XIX в. Градът разполага още със 7 музея и 4 картинни галерии.

Край брега на язовира Липтовска Мара може да откриете аквапарк на име Татраландия, а на 12 км. южно от Микулаш може да посетите карстовата пещера Дамяновска, която има обща дължина над 8 хиляди метра.
Местоположение на Липтовски Микулаш
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах