Информация за Пиещяни

Пиещяни е град по течението на река Вах, разположен в западната част на Словакия, в подножието на планинския масив на Татрите. Градът е най-големият словашки СПА център с населени от около 28 хиляди души.

Първите писмени данни за съществуването на града са от началото на XII в., а първото споменаване на лековитите минерални извори е през XV в., когато от минералната вода се е възползвал унгарският крал Матяш Корвин. Първият СПА комплекс в града е построен още в далечната 1778 г. С годините съоръженията са обновявани многократно, а славата на курорта е нараствала. През XIX в. на почивка в Пиещяни е бил отседнал Бетовен, а по време на Първата световна война в града се е състояла среща между владетелите на Австро-Унгария – Карл I, на Германия – Вилхелм II и българският цар Фердинанд I.

Сред основните градски забележителности са неокласическият СПА комплекс от XIX в. „Наполеон СПА“, Колонадовият мост от първата половина на XX в. и СПА музеят основан от Имрих Винтер през 1928 г. В града също така могат да се видят няколко по-интересни хотелски сгради в ар нуво стил от началото на XX в., а на така нареченият „Купелни остров“ е устроен голям парк с много фонтани и статуи. На острова също така има и открит плувен басейн с топла минерална вода и няколко спортни игрища – за плажен волейбол, голф и тенис на корт.

Минералните води на Пиещяни са с температура между 67-69 г. и имат съдържание на сяра. Освен терапии с термалните води, в СПА комплексите се предлага и лечение с кал, която също има съдържа сяра в себе си. Лечебните заведения в града са се специализирали в използването на лековитите води най-вече за третиране на болести на опорно-двигателната система като ревматизъм и артрит.
Местоположение на Пештяни
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах