Информация за Попрад

Попрад е град в североизточната част на Словакия, разположен е в равнинна област между двата дяла на Татрите – Ниски Татри на юг и Високи Татри на север. От града тръгва специална електрическа теснолинейна железница, която минава през всички по-големи курорти на Високите Татри.

Попрад е основан от германски заселници в средата на XIII в., дошли по тези земи по покана на унгарския крал Бела IV, който е владеел региона. В последствие в началото на XV в. градът попада под властта на Полското кралство, която продължава до 1770 г. и оказва сериозно влияние на културата и архитектурата в града.
Попрад се превръща във водещ център в областта едва в края на XIX в., когато през града е прокарана жп линия. Така някога малкото и невзрачно градче започва да поглъща своите съседни селища и се превръща в големият градски център, който познаваме днес.

Главният площад на Попрад носи името „Площадът на Св. Егидия“, както е името и на катедралната църква разположена на площада. Църквата „Св. Егидия“ е построена заедно с основаването на града през XIII в. На площада още могат да бъдат видени много старинни къщи от XVIII и XIX в., а също така и Лутеранската църква „Св. Троица“, построена през първата половина на XIX в. Ако имате желание след Попрад да се насочите към планинските склонове на Татрите, може да посетите в града Татранският музей, който предлага изобилна информация за региона.

Внимание заслужава и центъра на някогашното градче Спишска Собота, което е било водещият град в областта, до построяването на жп линията през Попрад. Днес Спишска Собота е квартал на Попрад, а на главния площад на града „Соботске намести“ може да видите още една прекрасна църква от XII в. – католическата църква „Св. Георги“.
Местоположение на Попрад
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах