Информация за Търнава

Търнава е град в западната част на Словакия, на около 50 км. североизточно от столицата Братислава. През града с население около 65 хиляди души минава река Търнавка.

Първите сведения за съществуването на селището са от началото на XIII в., когато е било част от Унгарското кралство. През 1238 г. получава градски статут – първият град на територията на днешна Словакия. През този период малкото земеделско село постепенно се превръща в занаятчийски и търговски градски център, ограден със здрави крепостни стени. Търнава се става много важен духовен център през XVI и XVII в., когато по-голямата част от Унгарското кралство е завзета от Османската империя и архиепископията на Естергом се мести именно в Търнава. В този период в града са изградени множество църкви, които днес са важни културно-исторически паметници.

Паметник, показващ важната духовна роля, която е играл града е прекрасната барокова катедралата „Св. Йоан Кръстител“ построена през първата половина на XVII в., за да обслужва новата водеща роля на града в църковната йерархия. Най-старата църква в града пък е базиликата „Св. Николай“, която е била построена още в края на XIV в., но през XVII в. е претърпяла основна реконструкция, на която дължи днешния си предимно бароков вид.

Друга важна забележителност в Търнава са градските крепостни стени, които са едни от най-запазените в цяла Европа. В Търнава могат да бъдат разпознати няколко стила на градеж, останали от различните реконструкции и укрепявания на стените в периода от XIII до XVI в.

Главният площад на града носи името „Св. Троица“ и на него основна аттракция е 57 метровата градска часовникова кула, която е построена през XVI в. в ренесансов стил. На върха на кулата може да видите статуя на Дева Мария. На площада също така се намира и колоната на „Св. Троица“, посветена на жертвите на чумата в града и построена в края на XVII в. На юг от площад „Св. Троица“ започва и главната пешеходна улица на града, на словашки ул. „Хлавна“. На нея може да видите красивата барокова сграда на Кметството, датираща от началото на XVIII в.
Местоположение на Търнава
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах