Информация за Жилина

Жилина е град в северната част на Словакия. Жителите на града са около 80 хиляди души, което го прави четвърти в страната по население. През града минава река Вах – най-дългата в цяла Словакия.

Първите сведения за съществуването на града са от началото на XIII в. Градът придобива по-голяма важност през XVII в., когато се превръща във важен търговски и културен център, а в околностите му са построени множество манастири.

В Жилина може да видите замък от XIII в. – Будатин. Замъкът е бил построен стражеви пост на мястото, където река Кисуца се влива в река Вах. През вековете замъкът е сменял собствениците си, като през XVII в. някогашната стражева крепост е превърната в модерен за времето си ренесансов дворец. След Втората световна война, замъкът е национализиран и днес е музей отворен за посещения.

В централната си част Жилина е запазила старинният си облик и също има какво да предложи като забележителности. Главния площад на града носи името „Марианске намести“ и на него може да видите църквата от средата на XVIII в. „Св. Апостол Павел“, стара сграда на Градския съвет, а също така и колоната посветена на жертвите от чумата, със статуята на Богородица най-отгоре. В близост до площада се намира и градската катедрала, построена през XV в. и посветена на „Св. Троица“. В периферията на градския център, на около 1 км. югозападно от главния площад може да намерите най-старата сграда в Жилина – църквата от първата половина на XIII в. „Св. Крал Стефан“.
Местоположение на Жилина
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах