Валенсия - Доматената Испания

Валенсия се намира в южна Испания и е третият по големина град в страната. Може да се каже, че е и третият по посещаемост от туристи след Мадрид и Барселона. През Август имаш особено важна причина да посетиш Валенсия, защото там се провежда единственият по рода си фестивал в света – La Tomatina. Виж какво още сме ти подготвили за този слънчев средиземноморски град:

Как да стигнеш до там

Една добра новина – от София до Валенсия има директна нискотарифна линия. В зависимост от периода билетите варират от 80 до 150 евро в двете посоки, като през лятото е по-скъпо, отколкото през есента и зимата. Полетът трае около 2 часа и половина. Разбира се, има и вариант да пътуваш с кола, което ще ти отнеме около 2 дни със спирките. Шофирането в самия град, обаче, не е препоръчително, тъй като улиците в централната част са тесни и еднопосочни и възможностите за паркиране са ограничени.

Летището на Валенсия се намира на 9 км. от центъра на града. Има директен автобус, който взима пътници от летището на всеки 25 минути, като пътува около половин час. Билетът е 1.45 евро. Ако решиш да хванеш такси, ще ти струва около 20 евро до сърцето на историческия център - Calle de La Paz.

Обиколка на града

Не ти е нужен транспорт. Наистина, най-приятно е да обиколиш Валенсия пеша. Почти всички музеи и забележителности се намират в Стария град, което е и перфектното място за разходка. За по-далечните места, можеш да хванеш метро. То има общо 5 линии. Единично билетче струва 1.50 евро. Линия номер 5 води директно до плажа – най-хубавата от всички. От пристанището пък можеш да хванеш ферибот до Ибиза, Палма де Майорка или Махон. Ето какво е добре да разгледаш:

- Градът на науката и изкуствата – намира се по поречието на река Турия, както най-емблематичната сграда е музеят на Науката, който като архитектура малко прилича на операта в Сидни. Вътре има аквариум, планетариум, зала с произведения на изкуствата. Сградата е дело на известния испански архитект Сантяго Калатрава.

- Квартал Barri del Carme – старинният център. Тук могат да се срещнат много колоритни хора – от художници, до хипита, аристократи и хора с различна сексуална ориентация. Атмосферата е наистина много космополитна. Забележителна е и архитектурата на сградите, която напомня тази на Барселона.

- Катедралата Сеу – много причудлива църква с 3 врати, аранжирани от различни архитектурни епохи. На върха и има панорамна площадка, която разкрива прекрасен изглед към града.

- сградата La Lonja de la Seda – това е най-добре запазената готическа ренесансова сграда в Испания. Защитена е под егидата на Юнеско и в миналото се е използвала за производство на коприна.

- Централният пазар – намира се в старинна, модернистично реновирана сграда и вътре се продава всичко – от пресни плодове и зеленчуци до скъпи модни колекции.

Плажовете

Най-популярните са Playa de Malvarrosa и Playa e Levante o de la arenas. Извън Валенсия има още 2 много привлекателни и спокойни плажа - El Saler и Devesa. Намират се на 30 минути път с „жълтия“ автобус от спирка Calle Alicante. Devesa е неохраняем, но природата наоколо е наистина забележителна. Там има и обособена част за нудисти.

…и събитието на годината – La Tomatina

Какво мислите, че се случва тогава? Името му буквално пресъздава преживяването – домати, и пак домати. Много домати навсякъде. La Tomatina е фестивал на доматите. Провежда се всяка година в последната сряда на август в малкото селце Бунол, на 2 км. от Валенсия. Самоопределя се като най-големия фестивал за бой с храна в света. Ето какво се случва в детайли:

Около 11 часа започва първото събитие от празника. Стотици камиони домъкват тонове домати в центъра на града, на Плаза дел Пуебло. Технически фестивалът не започва, докато някой смелчага не се изкачи до върха на един стълб, висок колкото двуетажна сграда, и не успее да достигне парченцето шунка, закачено на върха му. На практика този процес отнема много време и фестивалът започва дори никой да не успее да се докопа до наградата. Следва сигналът за началото с огромна струя от водни „оръдия“, и хаосът започва. От този момент нататък всеки играе за себе си.

Силно препоръчително е участниците да носят предпазни очила и ръкавици. Освен това е добре да мачкаш доматите, преди ги хвърляш, за да причиняват по-малко болка. Друго правило е, че никой не е позволено да се използва в тази борба, стъклени бутилки, камъни, обувки, нищо, което може да провокира агресия. Защото в крайна сметка, идеята е всички да се забавляват. Въпреки, че е забранено да се дърпа и къса облеклото на „бойците“, в тълпата има тенденция да се посяга върху тениските и панталоните на участниците. Някои даже сами се събличат. Иначе първоначално всички са облечени в стандартни бели т-шърти с логото на La Tomatina, които много скоро стават кърваво червени.

След точно един час, сраженията приключва, когато на водни струи се изстрелват още веднъж, за да сигнализира края на играта. В този момент, нито един домат вече не лети във въздуха. Процесът на почистване включва използването на пожарни коли, които пръскат сградите с вода, осигурена от римския акведукт. Хората пък влизат да се къпят в реката, която придобива зловещо червен цвят. И до другия ден няма и следа. Всичко е стерилно чисто.

Сигурно всичко това ти звучи много нелепо, но истината е, че това е една позитивно толерирана традиция от около 60 години насам. Никой не знае как точно се е зародила идеята за доматената фиеста, но какво значение има, щом кара хората да се усмихват. Надяваме се, че и ти ще се усмихнеш като разгледаш две-три снимки и едно клипче от там. И ако случайно решиш да отидеш след 3 седмици, хвърли един домат и насам!

Забележителности във Валенсия разгледай всички
  1. Валенсия
Местоположение на Валенсия
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах