Информация за Акшехир

Акшехир е град в Република Турция. Част е от великата Кония. Градът е познат в Римската и Византийската империя като Филомелиум или Филомелион. Разположен е на границата на плодородна равнина на северната страна на Султанските планини. Вероятно е бил основан от пергамеците. Мястото играе важна роля в граничните войни между Византия и Иконийския султанат. Става значим селджушки град и през 14 век преминава в османска власт. Там според Али от Йезд Байазит I е умрял след падането му в битката за Анкара.

Градът има много забележителности. Едни от тях са гробницата на Настрадин Ходжа, гробницата на Сейди Махмут, къщата, използвана като щаб квартира от турската армия в последната фаза на гръцко-турската война от 1919 до 1922 година, много други паметници и стари турски къщи.

От 5 до 10 юли всяка година се организират възпоменателни тържества в чест на Настрадин Ходжа. Настрадин Ходжа е турски хуморист, роден през 1208 година и починал през 1284 година. През османския период Настрадин Ходжа е особено популярен в българските и гръцките земи, както и в Китай. В българското народно творчество съществува и Хитър Петър, местен аналог на литературния герой Настрадин Ходжа. Двамата често спорят, остроумничат и се надхитрят помежду си във весели истории, разсмиващи хората и до днес.

С богатото си наследство Акшехир е член на Европейската асоциация на историческите градове и региони.
Местоположение на Акшехир
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах