Информация за Аванос

Аванос е град и област в провинцията Невшехир. Разположен е на 18 километра северно от град Невшехир, която е столица на провинцията. Градът е част от историческия и туристическия регион на Кападокия.

Населението на града е 11 921 жители, а площта му е 43, 39 кв.км. Старият град Аванос, носел името Ванесса. Освен това, имал невероятна гледка към Къзълърмак или Червената река. Именно тази река разделя Аванос от Кападокия. От древността в града се практикува грънчарството, като се използва пръст от наносите на Червената река.

Улиците на Аванос са много живописни. Застлани са с обли камъни. Близо до града са разположени и подземните градове Йозконак, Каймаклъ и Деринкую. Йозконак е подземен град, който е построен на склоновете на връх Идис. Нивата му са направени от вулканичен гранит и се свързват едно с друго чрез тунели. Комплексът съдържа 10 етажа с дълбочина 40 метра, но само 4 етажа са отворени за посетители. Каймаклъ и Деринкую вместо тунели имат дълги и тесни дупки, които осигуряват комуникацията между нивата на града и вентилация.

Гьореме се намира на 8 километра от Аванос. Долината Гьореме се отличава с изключителни пейзажи, които са оформени изцяло от процесите на ерозия. Обектът обхваща врязани в скалите светилища, които се явяват уникални паметници на византийското изкуство от иконоборческия период. В отделните жилища, пещерни селища и подземни градове се съдържат доказателства за живот, който датира от четвърти век.
Местоположение на Аванос
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах