Информация за Айвалък

Айвалък е град в Северозападна Турция, разположен на крайбрежието на Егейско море, срещу гръцкия остров Лесбос. Част е от вилаета Белъкесир. На Североизток от града са разположени не много високи хълмове, които са изпълнени с маслинови дръвчета. Именно тук се произвежда голяма част от най-добрия турски зехтин.

По море, в близост, се намира архипелагът Айвалъкови острови. На Юг може да откриете тесния Хакибейски полуостров. Това е един от най-зелените курорти в Турция. Зимата в местността е мека и дъждовна, а лятото горещо и сухо. Климатът позволява да се почива през цялото лято. Вечер откъм морето подухва хладен бриз, а влажността на въздуха не е голяма, както в популярните южни плажове на Анталия и Мармарис.

В древността градът е бил познат под името Кидонай. Айвалък се намира в изключително богата на история област. Лесно можете да посетите останките на Троя и да научите повече за трагичната съдба на древния град, а в близост се намират още Пергам и Асос. Митичната планина Ида също е една от възможните дестинаци за посещение, тя е свързана с много легенди от Гръцката митология.

Освен многото археологически и исторически забележителности в околността, Айвалък предлага възможност и за приятна почивка на един от най-дългите морски плажове в Турция (30 км). Също можете да посетите и някой от многото острови, разположени на близо. Най-големият от тях е островът Кунда, който е свързан със сушата чрез мост, построен още през 1960 година. Богатата морска фауна прави мястото много привлекателно и за любителите на гмурканията.

Забележителности в Айвалък разгледай всички
  1. Магическата планина Ида
  2. Древният град Троя
Местоположение на Айвалък
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах