Информация за Чанаккале

Чанаккале е град в Северозападна Турция. Разположен е на азиатската част на прохода Дарданелите, свързващ Егейско с Мраморно море, градът е важен пристанищен, транспортен и риболовен център. Населяван е от приблизително 100 000 души.

Чанаккале е белязан от дълга история, като през годините е бил под владението на древни гърци, римляни и византийци. При бомбардировките по време на Първата световна война градът е понесъл значителни разрушения.

Сред основните туристически обекти в града е крепостта Чименлък, която днес е превърната във военен музей. Интерес за мнозина представлява и музеят на мореплавателя от Османската империя – Пирирейс (известен е като създател на най-древната карта на света). Други често посещавани музеи са историческият и археологическият.

Чанаккале е най-близкият главен град до археологическите останки от Древна Троя. По-любопитното, обаче, е, че дървеният кон от филма „Троя“ е подарен на града от актьора Брад Пит и е поставен на крайбрежната улица.
Местоположение на Чанаккале
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах