Информация за Кападокия

Кападокия е историческа област в Мала Азия, която е разположена на територията на Турция. Намира се между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатая и Фригия в поречието на река Кизил –Ирмак. Главният град Мазака е в полите на планина Аргей, след това носи името Ерджиас, а днес е преименуван Кесария.

Кападокия има богато историческо и културно наследство. В древността е била значима държава, която е била населена от много народи. Отличавала се е с благочестието и образоваността на своите жители. През 863 година Кападокия е преобразуван във византийски град. Укрепен с мощна военна база на източната граница на Византия. От края на XI век Кападокия е под турска власт.

Кападокия е един от най-големите центрове на ранните прояви на християнството. През античността тук се създават цели скални и подземни градове, а през християнската епоха е разцвета на монашеството. Кападокия е включена като част от световното културно наследство на Юнеско заради важните археологически и исторически паметници.

Приказните „комини“ представляват впечатляващи скални образувания, формирали са се преди 13 милиона години. В националният парк Гьореме можете да се насладите а красиви манастири, църкви и къщи, издялани в меките скали образувани от вулканичната пeпел преди стотици години. Там можете да видите над 30 църкви и параклиси с фрески от IX I XI век. Векове наред хората от народа на хетите са копали вулканичната скала и са започнали да изграждат подземния град Деринкуйу. Той е на няколко подземни етажа и е с много сложна система за вентилация.

Най-добрият период за посещение на Кападокия е между май и септември. В град Кайсери има летище и след това мoжете да се придвижите с кола или да se възползвате от организирания автобусен превоз. Най-вълнуващото преживяване е нощувка в някои от пещерните хотели.
Местоположение на Кападокия
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах