Информация за Денизли

Град Денизли е най-популярен с близостта си до уникалния за Турция феномен - Памуккале.

Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Андол, Турция. Водата с температура 37 градуса излиза, клокочейки изпод земята и в изумителни каскади се спуска надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Някои са плитки, други с дълбочина до 1,5 м. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафеви. За съжаление, замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете.

Името Памуккале означава "памучен замък”, което идва от образуването на бели замъци под действието на минерални варовикови извори. Отдалече тази белоснежна маса създава илюзията за огромна памукова плантация или за замръзнал водопад. Изворите са много богати на калций, което има положителен ефект за хора, имащи проблеми с кръвообръщението, нервната система, сърцето, ревматизъм и кожни заболявания. Според легендата във варовиковите вани се е къпала и поддържала хубост самата Клеопатра.

Специалисти са изследвали водата и открили редица ценни елементи в нея. Точният химически състав е доста дълъг, но представлява уникална комбинация от магнезий, натрий, калий, желязо, алуминий, хлор, нитрати, сулфати, фосфати, бикарбонати и т.н. Водата на Памуккале има естествено Ph 6 и е с радиоактивност 9,25, което не само, че не е опасно за здравето, а именно на нея се дължи лечебният ефект при доста заболявания.

Водата на един от горещите извори, който извира от пещера, отделя зловонни, дразнещи очите газове. Древногръцкият историк и географ Страбон пише, че за броени мигове те биха убили дори бик. Местните жители вярвали, че газовете са диханието на зли духове.

Другата забележителност в околността са разкопките на древния град Хиераполис. До платото на Хиераполис се стига по долината на река Меандър. Основан е през 190 г.пр.н.е. от династията на Аталидите – владетелите на Пергамон. Градът е бил много популярен сред римляните, страдащи от кожни болести и ревматизъм. От него са запазени забележителни исторически паметници като Римския театър, Християнската базилика, Храма на Аполон, Арката на Домициан, Римския курорт с минералните извори и огромен Некропол. През 133 г. пр.н.е. Хиераполис е бил римско владение, по времето на царуването на Тилберис пък е пострадал след голямо земетресение и е бил разрушен почти из основи. В миналото са го наричали „свещения град“. Сега е под закрилата на ЮНЕСКО и заедно с Памуккале са едно от 100-те чудеса на света.

Хиераполис обаче впечатлява най-вече с две неща: с амфитеатъра си и с некропола. Римският театър е най-добре съхранен. На сцената безмълвно стоят статуи, барелефи и скулптури, които помнят велики времена. В цяла Турция това е театърът с най-добре съхранени декоративни елементи. Той силно напомня постройките в Пергамон и Сид, но е много по-запазен от тях. Може да побере над 10 хил. души публика. Некрополът пък е забележителен не само от историческа гледна точка. Представлява поле със саркофази, но не един и два, не и сто, а повече от хиляда. Когато се движиш между тях, сякаш попадаш в призрачно място.
Местоположение на Денизли
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах