Информация за Догубаязит

Догубаязит е град и район на провинция Агръ, Турция. Населението му се равнява на около 110 000 души.

Град Догубаязит е селище с дълга история. То е разположено на 15 км югозападно от планината Арарат, 93 км източно от град Агръ и на 35 км от границата с Иран. Градът е заобиколен от някои от най-високите върхове на Турция, включително Арарат (5137 м), Малък Арарат (3896 м), Тендюрек Дъги (3533 м), Калетепе (3196 м) Аридаги (2934 м) и Гюлертепе (2643 м).

Районът има богата история, с паметници, датиращи от времето на Кралство Урарту. Бил е във владение на перси, римляни, араби, византийци. Турски племена се заселват тук едва през 1064. По време на Първата световна война и турската война за независимост градът е бил сринат до основи.

Днес Догубаязит е малък град с преобладаващо кюрдско население. Има множество ливади и пасища на висока надморска височина от двете страни на планината, а равнината се използва отглеждане на зърнени култури, ориз и треви, които се служат за храна на животните. Планинските райони тук не са никак гъсто заселени, а малкото хора, които се препитават в тази част на провинцията живеят в къщи от кал.
Местоположение на Догубаязит
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах