Информация за Одрин

Одрин е град в турската част на Тракия, намира се близо до границите с България и Гърция. Градът е основан от римския император Адриан на мястото на старо тракийско селище. Населението на Одрин 156 155 жителя. Градът е образователен център в европейската част на Република Турция. Тракийският университет е разположен в града. Известен със своя медицински факултет, болница и симфоничен оркестър. Създаден е през 80-те години на XX век и в него учат 40 хиляди студенти.

Одрин е богат на исторически паметници от различни епохи. Джамията Селимие е сред тях, построена е през 1575 година по проект на най-големия строител на Османската империя - Синан, който строи и джамията в София. Сградата е тип ротонда, и има 999 прозореца, което е специално магическо число.

Архитектурна забележителност от международно значение са и старите мостове на реките Марица, Тунджа и Арда запазени и до днес. Интерес представлява и затворническата кула от Средновековието, разположена в северната периферия на града - "Одринската кула", а също и старата гара Караач, днес ректорат на Тракийския университет в града.

Символ на града е историческата покрита чаршия.

Забележителности в Одрин разгледай всички
  1. Църквата ,,Свети Георги" в Одрин, Турция
  2. Гимназията на д-р Петър Берон в Одрин
  3. Одринската крепост
  4. Селим джамия в гр. Одрин
Местоположение на Одрин
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах