Информация за Ерзурум

Ерзурум е град, разположен в Източна Турция. Той е най- високо разположеният голям град в Турция. Намира се на плато с надморска височина 1 950 метра в Източноанадолските планини. Населението на града е от 550 596 жители. Пощенският му код е 25 000.

Името на града произлиза от персийски и означава „Земята на римляните“. Ерзурум е културен център на Източна Турция. Местният университет „Ататюрк“ е едно то най- добрите висши учебни заведения в страната. Градът е преживял няколко разрушителни земетресения.

В Ерзурум се намира уникалният черен полускъпоценен камък „олту таши“. От него още през XVIII век са се правили украшения, броеници, кутийки и украса.

Ерзурум е бил най – известният бастион на византийската власт и по това време е носил името Теодосиополис. След това градът е завладяван последователно от монголи, араби и тюрки. През 1919 година в града се е провел известният Ерзурумски конгрес, който е сложил край на османското управление в Турция. А къщата, където са пребивавали революционерите, днес е превърната в музей на Ататюрк.

Градът разполага с множество забележителности. Многоколонната "Улу Ками“, е джамия построена през 1179 година от сунитите. Джамията"Лалапаша" и кервансараят странноприемница "Рустем паша" са построени по времето на Сюлейман Великолепни и ознаменували влизането на Ерзурум в пределите на Османската империя през 1514 година. Прекрасното медресе "Чифте Минаре", религиозно училище от 13 век. Освен двете покрити с плочки минарета, сградата се гордее и с прекрасните си каменни резби, изобразяващи дракон, дървото на живота и двуглавия орел - символът на града. Трите гробници, Юч Кюмбетлер, мостът "Чобадеде“ са едни от основните забележителности на града.

Планината Паландьокен се намира само на 10 километра от града и разполага с невероятни писти за каране на ски и сноуборд. Там можете да опитате и местния специалитет "Чаг кебап".
Местоположение на Ерзурум
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах