Инфромация за Измир

Измир е третият по големина град в Турция и второто по големина пристанище, след Истанбул. Разположен е в югозападната част на страната, в Измирския залив на Егейско море. Градът е център на област Измир, изграден е от 9 отделни квартала, а населението му надхвърля 3 милиона. Характеризира се с дълго и топло лято и мека и влажна зима. Средната температура през зимата е 13 градуса, а през лятото около 30.

Измир е древен град с богата история. Най-ранните останки намерени на територията на града датират още от ранния Халколит – 4000 г. пр. Хр. През класическия период и античността, градът носи името Смирна. Именно за там се предполага, че е роден Омир. Градът е разрушен от персите, а по-късно е изграден на ново от Александър Велики, като в последствие се разраства значително. След това Смирна е част от Римската, Византийската и Османската империи, като именно в последния период градът получава името Измир.

Един от най-забележителните монументи е часовниковата кула, разположена в средата на площада на конака с височина от 25 м. Завършена е за 25-годишнината от изкачването на престола на Абдулхамид II през 1901 г. Агората на Смирна е разположена заедно с древния театър на хълма Кадифекале, като театърът все още не е напълно разкрит от археолозите. На върха на Кадифекале се намира също и една от трите крепости на града. В Измир има и 9 синагоги, като те всичките са изградени или реставрирани през XIX в. Ежегодно се провеждат и два фестивала – интернационалният фестивал на изкуствата, провеждан през юни или юли и интернационален панаир през август или септември.
Местоположение на Измир
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах