Карс

Карс е град в Североизточна Турция. Населението му наброява 130 361 жители. Градът разполага с железопътна линия и летище. В Карс се намина най–голямото висше училище - Кавказкият университет.

През X-XI век Карс е столица на арменското Карско царство. В края на XI век е превзет от Византия. Малко след това е управлявано от селджуците. Завладян е от Турция през XVI век, която го превръща в опорна точка за налагане на влияние в Закавказието. По време на руско-турските войни през XIX век крепостта на Карс е сред главните обекти във военните действия, които се провеждат в района на Кавказ.

Карската крепост се намира на върха на скалист хълм, който има изглед към Карс. Стените му датират от Багратидския арменски период. По това време градът е управляван от Закаридската династия. На някои от стените на крепостта има нарисувани кръстове. Върху най – източната кула има написан текст на арменски език.

По време на войната с Персия в края на XVI век османският султан Мурад III възстановява голяма част от стените на крепоста. Крепостта е загубила своята защитна цел и външните защитни стени през XIX век. Те са били създадени да обкръжат Карс. Играли са много важна роля при обсадата на Карс през 1855 година.
Местоположение на Карс
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах