Информация за Кютахия

Кютахия е град в Западна Турция с население от около 230 000 жители. Намира се на брега на реката Порсук, на 969 м над морското равнище. Той е столица на провинция Кютахия.

Градът има богата история. През 3-то хилядолетие пр. Хр Кютахия е бил известен като "града на богинята Котис". Бил е важна спирка по пътя от региона Мармара в Месопотамия. Също така е бил част от римската провинция Фригия Салутар. Около 1071 г. е бил завладян от селджукските турци. През градът вече принадлежи към Османската империя, в която се очертава като център на османската керамична промишленост, произвеждащ плочки за джамии, църкви и официални сгради в места по целия Близък изток.

Днес Кютахия е централизирал индустрията си в рафиниране на захар и преработка на морска сол. Местният селскостопански отрасъл произвежда зърнени храни, плодове и захарно цвекло. В близост до града има важни мини за извличане на лигнитни въглища.

Градът пази на територията си някои древни руини, византийски замък и църква, а къщата, в която унгарския държавник Лайош Кошут живее в изгнание между 1850-1851, е запазена като музей.

Тук се намира и основният корпус на университета "Kütahya Dumlupınar".
Местоположение на Кютахия
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах