Информация за Мардин

Град Мардин е административен център на вилает Мардин, който се намира в Югоизточна Турция, близо до границата със Сирия. Разположен е върху скалисти планини, извисяващи се над Сирийските равнини. Градът е известен с типично арабската си архитектура.

Няма точни данни кога е основан, но учените предполагат, че това е станало около 4000 години пр. Хр. Мардин разполага с огромно историческо, културно и архитектурно наследство. Освен множеството мюсолмански джамии, там се намират и църквите на едно от най-старите християнски общества – Сирианите. Други забележителности, които могат да бъдат открити в града са: 10 Медресета – мюсолмански училище, подготвящи учениците си за свещенослужители; останки от 15 крепости, от различни периоди; 5 гробници, включително и тази на султан Муса; множество фонтани, пазари, турски бани и Кервансараи – големи сгради служили за преспиване и хранене на търговските кервани. В близост до града се намират и много пещери, които са били обитавани през най-ранните периоди от човешката история. Пещерите са изпълнени със скални рисунки, оставени от техните обитатели. В момента града кандидатства за добавяне в списъка на ЮНЕСКО за Световното Наследство. Общо в града и провинцията има 665 обекта, регистрирани и закрилияни, като културни и природни ценности.

Освен културно-историческото си богатство, Мадрин предлага и други атракции. Една от тях е ловният туризъм. На различни места в околностите на града има условия за лов на лисици, зайци, яребици, корморани, бекаси и диви гъски. Местността е подходяща също и за скално катерене.
Местоположение на Мардин
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах