Информация за град Пергам

Пергам е древногръцки град. Днес градът носи името Бергама и се намира в Северозападна Турция. Населението на града е около 70 000 души.

Руините на Пергам се намират на 8 километра от модерния град Бергама. Според древногръцката митология Пергам е бил основан от сина на Андромаха и Хелен, който е бил брат на Хектор, първия мъж на Андромаха. Пергама е от големите сили на древния свят, въпреки че славата му трае кратко.

През III – II век преди Христа, Лизимах, един от генералите на Александър Велики, решил, че това е мястото, където може да прибере плячката, която е натрупал по време на походите в Мала Азия. След убийството му през 281 година преди Христа, Филетерус, комендантът на Пергам, сам се настанява в града.

Той основава династия – Атлаиди, която управлява до 133 г.пр.Хр. Построява прочутата Пергамска библиотека. В нея се съдържали 200 000 книги. След като станала основна заплаха на библиотеката в Александрия – Египет, египтяните забраняват продажбата на папирус на Пергам. Тогава Пергам си създава нов материал за писане. Вместо от тръстика, се правели от животинска кожа. След това Клеопатра мести библиотеката на Пергам в Александрия. През VII век е унищожена от халиф Омар, защото той смятал, че книгите са антиислямски.

Асклепионът – светилището на Асклепий се смята за първата в света здравна клиника с цялостно обслужване. Подземен коридор води до свещеното пространство на храма на Телесфор, където поклонниците се молят, изпадат в транс и после описват своите сънища.
Местоположение на Пергам
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах