Информация за Шафранбул

Градът е разположен във вилаета Карабюк. Намира се на 220 км. северно от столицата Анкара и на 90 км. южно от брега на Черно Море. Стари турски имена на града са Залифре и Тараклиборлу, а също и гръцкото Сафрамполис. Града е турска територия от 1196 г.

Името на града произлизa от „шафран“, което е подправка произвеждана от цветовете на жълтия минзухар. Това е и най-скъпата подправка по тегло (цена за грам) в света. Характерни за шафрана са горчивият вкус и миризмата на йодоформ или сено. Шафранбул е бил голям търговски център именно за скъпата подправка. В днешно време шафран се отглежда все още в село Давутобаси, което се намира на 22 км. от Шафранбул.

Старият град е съхранил много стари сгради, като общо регистрираните исторически артефакти са 1008. Можете да посетите: един частен музей, 25 джамии, 5 гробници, 8 фонтана с историческо значение, 5 Турски бани, 3 Кервансараи, една часовникова кула и стотици старинни къщи. Старият град също е изпълнен и с много красиви мостове, като той се намира на около 2 км. от Новия град. През 1994 г. Шафранбул е добавен в списъка на ЮНЕСКО за Световното Наследство, поради много добре запазените си къщи от Османския период.
Местоположение на Шафранбул
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах