Информация за Троя

Троя е град, разположен на източния бряг на Егейско море в Турция, в северозападната част на Мала Азия. Той е най-популярен по света с това, че е бил център на легендарната Троянската война, описана в гръцкия епичен цикъл “Илиада“ на Омир.

Троя е добавен към Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1998 година.

Троя е забележителност, която се намира по бреговете на провинцията Чанаккале. Археологически проучвания доказват, че градът е имал активно и будно население през множество древни епохи – още от Античността до ден днешен. Първите сведения за съществуването на Троя датират от III век пр. Хр. През бронзовата ера градът е бил голям и важен търговски център, а през него са минавали множество кораби. По време на Римската империя Троя отново е имал основно стратегическо търговско значение. Византийската империя е периодът, когато процъфтяването на града замира и развитието на населението изчезва.

Днес Троя предизвиква интерес в туристите най-вече с легендарната история за Троянската война и митът за хубавата Елена. Много екскурзианти идват тук, за да се потопят в атмосферата на миналото, да усетят полъха на вятъра, точно както някога са ги усещали Ахил, Хектор, Менелай и Агамемном. За спомен пък могат да си вземат сувенир от безбройните сергии, примамващи с интересни и оргинални подаръци.
Местоположение на Троя
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах