Информация за Одеса

Одеса е пристанищен град в Украйна, който е пети по големина в страната. Разположен е на черномоморското крайбрежие. Населяван е от 1 012 500 жители.

Официално градът е основан през 1794 г. като руска военноморска крепост. Името Одеса е взаимствано от гръко-римската колония Одесос в Тракия по желание на императрица Екатерина Велика.

В съвременния град може да се видят образци на средиземноморската архитектура под влияние на френски и италиански майстори. Дворецът, притежание на семейството на Лев Толстой, е един от типичните представители на тази школа.

Повечето сгради са построени от бял варовик, находище от който има наблизо до града. Изоставените мини са разширени от местните контрабандисти и използвани от тях като скривалища и складове. Днес така наречените “катакомби” са много посещавана туристическа атракция.

Очарователни образци на архитектурата са сградите на Театъра за опера и балет, Националния морски университет, шахския дворец и Археологическия музей. Попаднете ли в Одеса, не бива да пропускате Крайморския булевард, улица Суворов, моста Тешчин, Френския булевард и Музея на морската история.
Местоположение на Одеса
Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
The website is best viewed in Firefox, Chrome or Explorer 8 and higher.
Този сайт използва бисквитки (cookies).
Научете повече тук.


Разбрах